Blog van een student-stagiair; Lars Muntjewerff

De eerste keer dat ik kennismaakte met Loyens & Loeff was tijdens het ‘Bring a friend’-evenement. Op die dag werden er praatjes gehouden door verschillende medewerkers en met de aansluitende borrel heb ik op een informele manier het kantoor en de mensen hier leren kennen. Vanaf dat moment voelde het meteen goed; dit was het kantoor dat ik graag van dichterbij wilde zien.

Loyens & Loeff is van origine een Nederlands kantoor en dat merk je meteen: de werkmentaliteit gecombineerd met de Hollandse nuchterheid en open houding van de collega’s karakteriseert de sfeer hier. Daarnaast vind je bijna nergens anders in Nederland een advocatenkantoor waar fiscalisten, advocaten en notarissen allemaal in groten getale aanwezig zijn. Dit trok me over de streep om juist hier te gaan solliciteren.

Inmiddels ben ik fiscaal student-stagiair op de praktijkgroep Family owned business & private wealth in Amsterdam. Ik heb voor deze praktijkgroep gekozen omdat het soort zaken dat voorbijkomt enorm uiteenloopt. Van vennootschapsbelasting tot erf- en schenkbelasting en van bedrijfsopvolgingen tot overnames; ik zie het tijdens mijn stage allemaal voorbijkomen. Dit maakt het werken op deze praktijkgroep enorm afwisselend en leerzaam.

Wat me ook goed bevalt, is dat dit een relatief kleine praktijkgroep is. Er is goed contact onderling en iedereen is goed op elkaar ingespeeld. Dat merk je tijdens het werk, maar er wordt ook zeker gelachen. Wat mij betreft is dit een ideale combinatie en een stage op deze praktijkgroep sluit dan ook perfect aan op wat ik zocht. Wat een extra dimensie geeft aan het werk, is dat er binnen deze afdeling intensief wordt samengewerkt met de notarissen. Zo zie je ook de civiele kant van een zaak voorbijkomen. Dit geeft nog meer gevoel bij het werk dat je doet en maakt dat je het grotere geheel van een zaak altijd voor ogen hebt.

Natuurlijk verschilt de manier van stage lopen nu vanwege de coronacrisis behoorlijk van hoe het ‘normaal’ zou gaan. Ik doe al het werk vanuit huis dus met je collega’s op een kamer zitten is er niet bij, maar in de praktijk is er meer dan genoeg aanspraak! Wij hebben twee keer per week vaktechnisch overleg via Teams waar recente jurisprudentie wordt besproken zodat iedereen op de hoogte blijft. Daarnaast hebben we twee keer per week een virtuele meeting waarin praktische zaken worden besproken en waar er gespard kan worden over wat mensen dan ook maar bezighoudt. Dit doen we afwisselend met alleen de fiscalisten en met de fiscalisten en notarissen samen.

Ook heb ik veel één op één contact met mijn collega’s. Iedereen die ik een opbel neemt ruim de tijd voor me, ook als het druk is! Dit maakt voor mij echt het verschil in deze bijzondere stageperiode. Het zorgt ervoor dat ik me niet bezwaard voel om collega’s te (video)bellen als ik met een vraag zit, maar ook als ik bijvoorbeeld behoefte heb aan praten over het weekend kan ik bij iedereen terecht. Sowieso krijg je als stagiair bij Loyens & Loeff een mentor toegewezen bij wie je met al je vragen terecht kan. Met mijn mentor heb ik twee keer per week een koffiemoment om met elkaar te bespreken hoe mijn werkdagen verlopen. Dit maakt dat je altijd bij iemand terecht kan en dat je genoeg feedback krijgt.

Voor een welkome ‘change of scenery’ tijdens het thuiswerken maak ik bij de lunchpauze een wandeling door de buurt of ga ik ergens koffie halen. Zo zorg ik dat ik niet de hele dag op dezelfde plek zit. Daarnaast probeer ik medestagiairs op te zoeken; zo werd laatst een pub-quiz georganiseerd voor alle stagiairs vanuit kantoor, die ik met een mede-stagiair bij hem thuis heb gedaan. Zo zorg je op de een of andere manier wel dat de muren niet te veel op je afkomen!

Inmiddels heb ik er alweer 1,5 maand van mijn stage op zitten, over een kleine drie weken zit het erop. Voor je met je ogen knippert is er (helaas) alweer een week voorbij, een logisch gevolg van hard werken in een goede werksfeer.

Wat me vooral zal bijblijven van Loyens & Loeff is hoe ik als stagiair ben opgevangen door mijn collega’s terwijl ik de meesten nooit in het echt heb gezien. Bij het werken maar ook op persoonlijk vlak ervaar ik alle collega’s als enorm gedreven, sociaal en benaderbaar. Zo laat zowel het werk zelf als het contact eromheen een hele goede indruk op me achter, De keuze om hier te gaan solliciteren is dus een hele goede gebleken en ik kan het zeker aanraden!